Partiële prothese

Partiële prothese bij Royal Tandprothetiek Den Haag

Mist u één of meerdere tanden of kiezen en heeft u hierdoor last van gebitsproblemen? Een partiële prothese biedt dan een mogelijke oplossing. Met een partiële prothese vervangt u uw ontbrekende tanden en kiezen.

Omdat een partiële prothese gemaakt is van een roze, tandvleeskleurig kunsthars plaatje wordt deze ook wel plaatprothese genoemd. In tegenstelling tot een brug, kroon of implantaat is dat deze plaatprothese los te halen is uit uw mond.

Wat is een partiële prothese?

Een partiële prothese is ook wel een plaatprothese of ‘plaatje’, gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars. Op dit plaatje zitten kunstkiezen en -tanden bevestigd. De partiële prothese ligt als het ware op het mondslijmvlies. Eventueel wordt deze verstevigd middels een extra haakje aan de prothese. Deze haakjes, ook wel ankertjes genoemd, zorgen voor meer houvast en worden verankerd aan uw tanden of kiezen.

De plaatsing van uw partiële prothese bij Royal Tandprothetiek Den Haag

De plaatsing van uw partiële prothese verloopt bij ons via vijf of zes afspraken. Tijdens de eerste afspraak bespreken we uw wensen en de mogelijkheden. Daarnaast worden de eerste afdrukken gemaakt voor de partiële prothese.

Bij de tweede afspraak maken we vervolgens de unieke afdruk van uw gebit, ook wel de individuele afdruk.

Tijdens de derde afspraak wordt allereerst de beet bepaald. Dit houdt in dat de behandelaar met behulp van beetplaten de relatie tussen uw boven- en onderkaak vastlegt. Bovendien wordt de stand van de tanden en kiezen bepaald. Tevens kiezen we de kleur van uw nieuwe tanden en kiezen, waarbij we uiteraard rekening houden met de kleur van uw huidige tanden en uw persoonlijke wensen.

Op de vierde afspraak wordt uw plaatprothese gepast. Het is mogelijk dat er nog enkele aanpassingen verricht moeten worden. Pas wanneer alles naar wens is, wordt de plaatprothese afgerond, waarna deze wordt afgeleverd tijdens de vijfde afspraak.

Indien gewenst of nodig, vindt er nog een zesde afspraak plaats ter nazorg.

Het verschil tussen een plaatprothese en frameprothese

In tegenstelling tot een frameprothese, is de plaatprothese niet gemaakt van metaal. Hierdoor is de plaatprothese dan ook goedkoper dan de frameprothese. Echter, een nadeel van de plaatprothese is dat u last kunt krijgen van tandvleesproblemen. Het plaatje geeft namelijk alle kauwkrachten door aan uw tandvlees, waardoor deze sneller ontstoken kan raken.

Daarnaast biedt een frameprothese meer ruimte in de mond en zit deze stabieler vanwege de verankering met kleine ankertjes. Ook kan de plaatprothese loszitten en zijn koude of warme smaken moeilijker te proeven omdat de hele mond is bedekt met kunsthars.

Bovendien rust het frame van een frameprothese op uw overgebleven tanden of kiezen, waardoor uw tandvlees minder wordt belast. Het verschilt dan ook per patiënt welke prothese het meest geschikt is.

Uiteraard overleggen wij altijd met u wat de mogelijkheden zijn en hoe uw persoonlijke wensen eruit zien. Op basis daarvan geeft onze tandprotheticus een deskundig advies, met de beste uitkomst voor uw gebit.

Wennen aan uw partiële prothese

Een nieuwe, partiële prothese kent in het begin altijd een korte periode waarin uw mond moet wennen. Tijdens deze periode kan het zijn dat u zere plekjes ervaart in uw mond. Indien dit het geval is, kunt u altijd bij ons langskomen om het plaatje aan te laten passen of bij te slijpen.

Tevens draagt u uw partiële prothese alleen overdag en kunt u deze ’s nachts dus uit doen. Dit geeft rust aan uw gebit en tandvlees. Daarnaast adviseren wij uw partiële prothese uit te doen tijdens het tandenpoetsen. Op deze manier kunt u uw mond goed reinigen, evenals uw partiële prothese.

Behandelingen
Openingstijden
Contactgegevens

Valeriusstraat 6, Den Haag

2517 HR Den Haag
U bent van harte welkom!

Mail ons

info@royaltandprothetiek.nl

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.

Plan uw intake of stel een vraag